Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalue, Nurmijärvi

Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalueella Nurmijärvellä on käytössä oleva Nurmijärven kunnan kaatopaikka, jonka loppusijoitustoimintaa hoitaa Kiertokapula. Lisäksi alueella on Nurmijärven kunnan suljettu loppusijoitusalue. Suljetulla täyttöalueella ei ole nykylainsäädännön vaatimia pohjarakenteita. Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalueen likaantuneet vedet käsitellään Nurmijärven kunnan Metsä-Tuomelan laitospuhdistamolla, jonka jälkeen vedet johdetaan purkuojaan. Ympäristötarkkailu on järjestetty itsenäisesti. Vesientarkkailun osalta Nurmijärven kunnan toiminnot ovat mukana hankinnassa. Metsä-Tuomela on ns. direktiivilaitos.  

Vesientarkkailu

Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalueen tarkkailuvelvoitteet perustuvat ympäristölupapäätökseen Nro 129/2018/1 (Dnro ESAVI/135/2015, 3.7.2018).

Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalueella syntyy likaantuneita vesiä jätteiden käsittely- ja varastointikentillä sekä kaatopaikan suotovesistä. Jätteidenkäsittelyalueen likaantuneet vedet käsitellään Nurmijärven kunnan Metsä-Tuomelan laitospuhdistamolla, jonka jälkeen vedet johdetaan purkuojaan. Purkuoja laskee Kyläjokeen, joka muuttuu Luhtajoeksi ja laskee Luhtaanmäenjokeen ja edelleen Vantaanjokeen. Puhtaita hulevesiä syntyy liikennealueilla, kattovesistä ja puu-, risu- ja puutarhajätteiden varastointikentillä sekä maa-ainesten varastokentiltä, ja nämä vedet johdetaan jätteidenkäsittelyalueen ympärysojiin. Osa vesistä käsitellään kiintoaineen- ja öljynerottimilla ennen puhdistamolle tai ojaan johtamista.

Vesientarkkailu suoritetaan yhteistyössä Nurmijärven kunnan kanssa, ja tarkkailua teki vuonna 2023 MetropoliLab Oy. Tarkkailussa on mukana useita pinta-, pohja-, kaatopaikka- ja kenttävesien tarkkailupisteitä sekä lähialueen talousvesikaivoja. Lisäksi tarkkaillaan laitospuhdistamon tulevaa ja lähtevää vettä. Yhteensä tarkkailupisteitä on säännöllisessä tarkkailussa yli 30 kappaletta.

Vuosina 2019-2023 on tehty laajaa vesientarkkailua ja tarkkailun piirissä on ollut uusia kenttä- ja pintavesien tarkkailupisteitä. Sivun alaosan taulukossa on esitetty puhdistamolle johdetun kenttäveden laatutiedot.

Metsä-Tuomelan alueen vesistövaikutuksia tarkkaillaan lisäksi osana Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry:n (VHVSY) suorittamaa Vantaanjoen yhteistarkkailua. Vantaanjoen yhteistarkkailusta saa tietoa vesiensuojeluyhdistyksen verkkosivuilta www.vhvsy.fi. Vantaanjoen yhteistarkkailussa on mukana toimijoita koko Vantaanjoen vesistöalueen matkalta.

Metsä-Tuomelan jätteidenkäsittelyalueen vesien tarkkailun mittaustulokset

2021 (TK7)2022 (TK7)2023 (TK7)
Kenttävesien vuosien 2019-2020 tarkkailupiste TK4 sekä vuoden 2021 tarkkailupiste TK7 
Kiintoaine (mg/l)19,515,748
Sähkönjohtavuus (mS/m)45,536,542
pH6,96,97,1
Biologinen hapenkulutus (BOD-7-ATU)<11,21,9
Kokonaistyppi (mg/l)4,12,33,3
Ammoniumtyppi (mg/l)0,090,170,21
Kokonaisfosfori (mg/l)0,0520,0350,08
Sulfaatti (mg/l)77,57077
Kloridi (mg/l)151818

Muu ympäristötarkkailu

Kiertokapula osallistuu Metsä-Tuomelan ympäristöpaneeliin, joka on Metsä-Tuomelan toimijoiden yhteinen ympäristöhaittojen palautejärjestelmä lähialueen asukkaille tai muille alueella asioiville. Ympäristöpaneelin kautta voi ilmoittaa havaitsemistaan haju-, melu- tai muista haitoista. Palautejärjestelmässä on mukana yhteensä kolme alueen toiminnanharjoittajaa. Ympäristöpaneeli ja sen vuosiyhteenvedot ovat saatavilla osoitteessa https://maps.ramboll.fi/metsa-tuomela/.

Nurmijärven kunta ja Kiertokapula tarkkailevat Metsä-Tuomelan kaatopaikan kaatopaikkakaasupäästöjä yhteistyössä. Tarkkailuun kuuluu kaatopaikkakaasun keräys- ja käsittelyjärjestelmän käyttötarkkailu sekä vuosittaiset päästömittaukset kaatopaikalla. Kaatopaikkakaasu poltetaan soihtupolttimessa haitattomampaan muotoon.

Haittaeläimien torjuntaan on jatkuva sopimus, joka sisältää säännölliset torjunta- ja tarkkailukäynnit. Haitallisten vieraskasvien esiintymistä alueella tarkkaillaan osana käyttötarkkailua, ja torjuntatoimia suoritetaan tarpeen mukaan