Jätteiden kuljetus ja keräys

Kunnille tuotetut jätepalvelut laajenivat suunnitelmallisesti maaliskuussa 2023, kun Nurmijärven kiinteistöjen jätteenkuljetukset seka- ja biojätteen osalta siirtyivät 2022 tehdyn kilpailutuksen perusteella Kiertokapulan hallinnoitavaksi. Tämä tarkoitti sitä, että myös Nurmijärven osalta Kiertokapula hoitaa jätteiden keräyksen kilpailuttamisen, organisoinnin, sovitut astiatoimitukset, laskutuksen sekä asiakaspalvelun. Alueella jo aiemmin laajasti toiminut jätteenkuljetusyhtiö voitti julkisen kilpailutuksen jäteurakat, joten kuntalaiset saivat heti urakoiden alussa paikallistuntemusta omaavan urakoitsijan tyhjennyspalvelut käyttöönsä.

Helmikuussa valtakunnallisesti toimineen jäteurakoitsijan konkurssi vaikutti Kiertokapulan alueella toiminnallisesti ja taloudellisesti. Kesken jääneisiin jäteurakoihin jouduttiin hankkimaan markkinoilta suorahankintana nopealla aikataululla uudet urakoitsijat, joilla oli riittävä kyky toteuttaa ja resursoida äkillisesti jätehuolto jätelain velvoittamalla tavalla, poikkeustilanteesta aiheutuneet palvelukatkokset minimoiden.

Uuden jätelain tuomat muutokset pakkausjakeiden keräysvelvoitteeseen astuivat voimaan niiden järjestämisvastuun siirtyessä kunnille ja Kiertokapulalle. Pakkausjakeiden keräykset alkoivat Kiertokapulan hallinnoimana kolmessa eri alueellisessa aloituksessa (1.7. pohjoinen alue, 1.9. keskinen alue ja 1.11 eteläinen alue). Palveluiden käynnistämisessä oli osin puutteellisten kiinteistökohtaisten lähtötietojen takia alueellisia ja kohdekohtaisia haasteita. Uusia kohteita sekä palvelurytmimuutoksia päivitettiinkin asiakasjärjestelmään käytännössä koko loppuvuoden ajan poikkeamien tullessa esiin asiakas- ja isännöitsijäkontakteissa. Keräysvelvoitteet rajattiin jätehuoltomääräyksiin jätehuoltoviranomaisen kanssa ja velvoiterajauksista laadittiin asukkaita varten kartta Kiertokapulan kotisivuille.

VuosiTyhjennysmäärät koko toimialue (lasi, metalli, kartonki)Tyhjennysmäärät, Nurmijärvi 1.3.2023- (seka- ja biojäte)
202222 000
202382 000248 000
Lasin, metallin ja keräyskartongin keräys sekä Nurmijärven seka- ja biojätteen siirtyminen Kiertokapulalle kasvattivat tyhjennysmääriämme näissä jätejakeissa vuoteen 2022 verrattuna.

Kiertokapulan jätteenkuljetusurakoiden operatiivisen palvelutuotannon osalta yhteistyökumppaneiksi urakoihin on valikoitunut hankintalain mukaisten julkisten kilpailutusten perusteella muutamia alan isoja toimijoita, jotka kykenevät tarjoamaan hankintalain mukaisesti kilpailuttamiamme palvelukokonaisuuksia toimialueellamme. Pääosassa suunnitelmallisesti kilpailuttamissamme jäteurakoissa on otettu huomioon niiden ympäristövaikutukset ja hiilijalanjälki velvoittamalla urakoitsijoita käyttämään uusiutuvaa polttoainetta. Jatkamme yhä myös Suomen Kiertovoiman (KIVO) logistiikkaryhmän hankkeessa, jonka tarkoituksena on raportoida ja kehittää urakoidemme hiilijalanjäljen seurantamallia.

Kokonaisasiakasmäärämme ja tyhjennykset lisääntyivät vuodelle 2023 johtuen pääasiassa Nurmijärven kunnan jätehuollon siirtymisestä Kiertokapulalle 1.3.2023 sekä pakkausjakeiden keräysvelvoitteiden laajenemisesta.

VuosiAsiakasmääräAstiatyhjennysmäärä
202188 3622 478 924
2022104 4762 606 000
2023111 9942 918 000
Asiakas- ja astiatyhjennysmäärien kehitys

Vuonna 2024 edessä on jälleen merkittävä muutos biojätteen erilliskeräysvelvoitteen astuessa voimaan myös pienkiinteistöillä. Erilliskeräysvelvoite laajenee porrastetusti Kiertokapulan toimialueen kunnissa alkaen huhtikuusta 2024.  Erilliskeräysvelvoite koskee toimialueellamme yli 5000 asukkaan taajamia, joissa biojäte on erilliskerättävä kiinteistöiltä astiatyhjennyksin tai syntynyt jäte kiinteistöillä kompostoiden.

Kiertokapula laajentaa 2024 alusta alkaen asukkaille tarjoamaansa palvelutarjontaa ottamalla käyttöön toimialueellaan astiapalvelun. Astiapalvelulla mm. varmistetaan, että asukkailla on kiinteistöillään ehjät, toimivat ja työturvalliset jäteastiat. Samoin asukkaiden ei tarvitse enää itse hankkia tai vuokrata jäteastioita.